ACTUEEL

START CAMPAGNE DEMENTIEVRIENDELIJK NEDERLAND: GRATIS ONLINE CURSUS!

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) roept alle Nederlanders op zich te bekommeren om mensen met dementie. ‘Omkijken naar mensen met dementie is een zaak voor ons allemaal’, zei hij bij het begin van de campagne 'Samen dementievriendelijk' tijdens een EU-conferentie over dit onderwerp in Amsterdam.

Via een onlinetraining op de website www.samendementievriendelijk.nl kan iedereen vanaf nu leren om te gaan met dementie. Dat is volgens Van Rijn nodig want in ons land woont 70 procent van de mensen met deze ziekte thuis. ‘Ze wonen in ons dorp, in onze buurt, in onze straat. Soms hebben ze even iemand nodig die doorheeft wat er aan de hand is als ze het bijvoorbeeld even niet meer weten bij de kapper of zonder bestemming de bus instappen. En die mensen, die helpende hand, dat zijn wij allemaal.’

Campagne De campagne 'Samen maken we Nederland dementievriendelijk' is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM, het Ministerie van VWS en het Deltaplan Dementie. De campagne wil alle dementievriendelijke mensen, organisaties en gemeenten in Nederland bedanken en steunen. Voor de campagne is 10 miljoen euro uitgetrokken.

Mantelzorgers Het doel is dat vóór 2020 iedereen in Nederland meer weet van dementie én mensen met dementie en hun mantelzorgers kan helpen. Met meer oog voor wat iemand met dementie nog wel kan in plaats van te letten op wat hij of zij niet meer kan. Het is ook de bedoeling mantelzorgers meer waardering en steun te geven.

Bron: www.zorgvisie.nl