ACTUEEL

YOGA (VIA VIVANTES) IN WIJKSTEUNPUNT AMUSANT

Enigszins gehaast (nog snel een boodschap, nog snel dit, nog snel dat..) kom ik binnen bij Amusant. Ingrid heeft zo’n 15 stoelen klaargezet in een kring. Dat zijn er te weinig. Twaalf dames en zes heren nemen plaats. Op de achtergrond klinkt een prettige ontspanningsmuziek. Het licht gaat uit.

Al snel gaat mijn aandacht van de boodschappen naar mijn lijf. Ingrid vraagt om in een goede houding te gaan zitten. Voeten plat op de vloer en met een rechte rug. Dan is er veel aandacht voor de ademhaling. In door de neus, uit door de mond. Ondersteund met beweging. Met de handen, door het hoofd te buigen, of schouders op te tillen. Het hele hoofd/nek/schouder gedeelte krijgt de aandacht én de ademhaling!! Vervolgens krijgt de romp aandacht. Met armen bewegen we alsof we onderwater zijn. We strekken naar links en rechts. Draaien de romp door beide handen aan de linker leuning en later de rechterleuning vast te pakken. (hee, de ‘krokodil’: deze deed ik eerder in mijn yoga- tijd op de vloer. Maar het kan dus prima in de stoel!)Dan doen we oefeningen om onze longen te openen/verruimen. Er volgt een visualisatieoefening. We stellen ons voor dat we in een grote blauwe luchtballon zitten die over een prachtig landschap vliegt. Ingrid ‘schetst’  bossen, heide en velden in geuren en kleuren. We voelen de zon, dan weer een zachte wind. Het was een heerlijk ‘uitje’!

We gaan nog even door met het spannen en ontspannen van ons hele lichaam. Van de handen…tot het gezicht...tot de tenen. We ontspannen en voelen ons zwaar. Er volgt een pauze. Even wat drinken. Even voelen wat yoga met je doet. Na de pauze gaat het licht weer uit en is er nog een ontspanningsoefening. De ademhaling is belangrijk. Hiermee sturen we warmte en ontspanning naar onze voeten en tenen…naar enkels, kuiten…tot schouders…alle spanning mag eraf glijden, de nek… als alles aan bod is geweest mogen we weer met de aandacht naar de muziek en de vogeltjes..en zijn we weer met onze zintuigen en aandacht in de kring. Even uitrekken. Zuchten. Ik hoor een aantal opmerkingen. ,,Dit is heerlijk, dat zouden we vaker moeten kunnen doen!” ,,Echt fijn voor je lijf”.
Dat laatste kan ik bevestigen! Ik bedank Ingrid en stap in de auto. Ik zie de boodschappen. Daar heb ik een uur niet aan gedacht. Hoofd leeg en ontspanning in het lijf. Op weg naar huis geeuw ik voortdurend….als dát geen ontspanning is !!    
Viv’Ank

Amusant Vivantes Yoga